Znakujem v Zoo

16.05.2009 23:02

Tento víkend dopoludnia sa viac ako 300 rodín s deťmi do 3 rokov vybralo do ZOO na Slovensku a v Čechách, aby si tam vyskúšali Znakovú reč pre počujúce batoľatá programu Baby Signs, ktorá si už aj u nás našla veľa priaznivcov. Na Slovensku sa do akcie zapojili zoologické záhrady v mestách Bratislava, Bojnice a Košice. V Čechách to boli mestá Plzeň, Dvůr Králové nad Labem, Chomutov, Brno, Zlín-Lešná, Ostrava, Olomouc, Hodonín a v Prahe farma Toulcův Dvůr.
Inštruktorky programu Baby Signs si pre rodiny pripravili bohatý program. Deti a ich rodičov privítal medveď BeeBo, maskot programu, ktorý si s deťmi zaspieval, zatancoval ale najmä im pomáhal naučiť sa znaky pre zvieratká žijúce v ZOO (opica, lev, medveď, žirafa, klokan, slon a iné). Detičky aj rodičia boli akciou nadšené. Program trval 2 hodiny a za tento čas mali detičky možnosť stretnúť zvieratká z leporela Učíme sa znakovať v ZOO s Kresloškom a naučiť sa znaky, ktoré im pomôžu v komunikácií s rodičmi. Rodičia sa mali možnosť stretnúť s rodinami, ktoré už znakovanie začlenili do svojho bežného života, mohli si vypočuť ich príbehy a pozrieť sa na to, ako vyzerá komunikácia počujúcich detí, ktoré ešte síce nerozprávajú, no napriek tomu môžu rodičom  povedať o všetkom  čo potrebujú, čo cítia, čo sa im páči a čo ich zaujíma, práve pomocou znakov.
Akcia sa uskutočnila pri príležitosti vydania prvého leporela z cyklu „Učíme sa znakovať“ s názvom „V ZOO s Kresloškom“. Práve toto leporelo sa stalo darčekom pre mnohé deti, ktoré sa podujatia zúčastnili. Každá inštruktorka programu Baby Signs poriadala súťaž, ktorej víťaz vyhral spomínané leporelo.
Nakoľko bol záujem rodičov o akciu veľký a stretol sa s veľmi pozitívnou odozvou, nebudeme musieť na podobnú akciu čakať veľmi dlho.

Elen Černá